Opvallend verhaal: Bende Van Nijvel legde oplichterij bij Anderlecht bloot

Olivier Deschacht (Anderlecht)

27 oktober 2017 15:30 - Door de bekendmaking van de identiteit van ‘De Reus’ beheerst de Bende Van Nijvel dezer dagen het nieuws. Ook het Belgisch voetbal raakte destijds onrechtstreeks betrokken.

Toen de Bende Van Nijvel een moord op conciërge Jose Vanden Eynde pleegde in ‘Auberge du Chevalier’ werd het restaurant van ex-Anderlecht-speler Jef Jurion grondig doorzocht. De politie deed daarbij enkele opmerkelijke vaststellingen. Zo kwam de frauduleuze boekhouding van de gewezen middenvelder van Paars-Wit aan het licht.

“Jurion was behalve beheerder van de ‘Auberge’ in die jaren ook voetbalmakelaar. Onder anderen Alex Czerniatynski was een speler uit zijn portefeuille, en toen de speurders de woning van Jurion doorzochten, vonden ze bewijzen dat er bij Czernia’s transfer van Antwerp naar Anderlecht behoorlijk wat zwart geld gemoeid was”, klinkt het in Het Laatste Nieuws.

Speelverbod voor MPH

Gevolg: een grootschalig onderzoek naar zwart geld in het voetbal en niet veel later kwam ook het omkoopschandaal van Standard aan het licht. De Rouches hadden in 1982 hun winstpremies aan de spelers van Waterschei beloofd als ze in de titelmatch niet al te veel weerwerk zouden bieden.

Spelers als Eric Gerets en Roland Janssen bekenden achteraf en werden voor een jaar geschorst. Voor Michel Preud’homme, Jos Daerden, Walter Meeuws, Simon Tahamata en andere betrokkenen bleef het bij een speelverbod van 9 maanden.

Krijg 80 euro gratis bij het aanmaken van een Unibet account!

Ben jij een échte Club-fan?
Vul dan je voornaam en e-mailadres in en klik op de blauwe button ('houd me op de hoogte'). Zo ontvang jij als eerste het belangrijkste nieuws over Club Brugge. Bovendien maak je gratis kans op het officiële Club Brugge thuisshirt 2017-2018.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

, , , ,

Comments are closed.