Jeugdverantwoordelijke komt met opmerkelijke uitleg: “Daarom breken bij Club zo weinig jeugdspelers door”

Brandon Mechele op training bij Club Brugge

23 augustus 2018 15:08 - Bij Club Brugge werd de voorbije jaren zeer veel geïnvesteerd in de eigen jeugdopleiding, maar veel resultaat leverde dat tot dusver niet op. In de A-kern valt bitter weinig eigen jeugd te bespeuren: Mechele is de enige vaste waarde, Vlietinck speelt amper, Baiye en Openda komen pas piepen en Gabriël is pas vierde doelman.

Het is een schril contrast met Anderlecht, waar de jeugd veel vlotter lijkt door te stromen. Volgens jeugdcoördinator Pascal De Maesschalck ligt dat deels aan de ligging van Brugge. “Wij zitten in een provincie van 1,2 miljoen inwoners, waar bovendien nog vijf andere profclubs in dezelfde vijver vissen. Het Brussels Gewest alleen telt evenveel inwoners. De nationale ploegen van Frankrijk, Nederland, België: het succes kwam er steeds bij een goeie mix. Ik heb jaren in Antwerpen gewerkt en die context is anders dan Brugge, waar slechts tien procent van buitenlandse afkomst is. En dan nog veelal Nederlandse”, vertelt hij in Het Nieuwsblad.

Zijn opvallende conclusie: de West-Vlamingen zijn te soft. “Het is moeilijk te vatten, maar de taal die voetballers op straat opdoen, is vaak harder. En eelt heb je nodig indien je wil slagen. Jongens als Brandon Mechele, Birger Verstraete bij AA Gent, Sven Dhoest: dat zijn eigenlijk brave jongens, typische West-Vlamingen. Die hebben vaak wat meer tijd nodig. Het is heel gevaarlijk om in clichés te praten, maar er schuilt wel waarheid in. Welke Rode Duivels kwamen er de laatste decennia uit West-Vlaanderen? Marc Degryse. En verder?”

Krijg 80 euro gratis bij het aanmaken van een Unibet account!

Ben jij een échte Club-fan?
Vul dan je voornaam en e-mailadres in en klik op de blauwe button ('houd me op de hoogte'). Zo ontvang jij als eerste het belangrijkste nieuws over Club Brugge. Bovendien maak je gratis kans op het officiële Club Brugge thuisshirt 2017-2018.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

,

Comments are closed.